Jorin en Sylvia's Big Trip

Weer bij moeders thuus: Nog even een afsluitertje!

De laatste dagen hebben we in Bangkok doorgebracht. Nog even wat Azië opsnuiven (nou ja, smog in Bangkok dan), wat souvenirs shoppen en ook eindelijk de gevangenis bezocht. waar ik (Sylvia) al lang naar heb uitgekeken. Ik heb Adriaan van Ommering ontmoet (hele vriendelijke, vrolijke en optimistische man, ondanks zijn situatie) en ik kan iedereen aanraden, om als je er bent, hem (of een andere gevangene) in de Bangkwanggevangenis eens een bezoekje te brengen! (mail me als je meer info wilt)

Toen weer richting Nederland...

We hebben een geweldig welkom gehad op het vliegveld en thuis van onze familie en vrienden! Heerlijk om iedereen weer te zien!!!

Na een kleine 45000 kilometer,

9 landen,

150 dagen,

4 paar versleten slippers, 1 paar versleten schoenen en

2 paar zwarte voeten....

zijn we dus nu weer thuis.

We hebben geslapen in treinen, bussen, vliegtuigen, op vliegvelden, luxe(re...) kamers en shitkamers.

De schoonste toiletten (Australië) gezien en de ranzigste (China)... (maar niet altijd gebruikt, soms waren de bosjes nog beter...)

Vieze mensen, (waar zou dat zijn? Ze poepen er gewoon op straat, tja de toiletten waren natuurlijk te goor!)

lieve mensen, (we love Lao-People)

grappige mensen, (Thailand, nog nooit zoveel ladyboys gezien waar dan ook in Azië)

schattige kindjes (overal maar vooral Cambodia)

en hele arme kindjes, (weer Cambodia)

nieuwe vrienden gemaakt (Kelvin, Cody, Carly, Paul en Gemma! We keep in touch!)

en oude vrienden en familie ontmoet (Janek, Ewa, Mateusz, Corina en Marcel, het was supergezellig!).

2 bijna-dood-ervaringen gehad (In Tibet en Thailand, ok alleen Sylvia weer).

Ons haar is blonder (snel weer naar Hedy) en langer (Jorin: hippie!) en we zijn samen bijna 15 kg aangekomen... (fuck-weegschaal en nog maar één spijkerbroek die past...)

Maar vooral zóóóveel bijzondere plekken gezien! Het was de tijd van ons leven! Letterlijk een wereldervaring!

Nu het gewone leven weer: op zoek naar een baan en een huisje, op zich ook weer een leuke uitdaging, maar vooral: sparen voor the next trip, want we hebben de smaak te pakken!

Bedankt voor het volgen van onze blog en al jullie lieve en leuke reacties!

Jorin en Sylvia

Tiepies Australies

Alweer de laatste dag in Ozzie, helaas. Nou we zijn nog niet zo lang uit bed, dus ook nog een kort dagje... Het is hier nu 7 uur geweest, omdat ons afscheidsfeestje gister erg gezellig was! Poe, die Marcel en Corina kunnen wel een feestje geven! We hebben uiteraard een 'barbie' gehad. Iedere Australier heeft minstens 1 barbecue in huis staan. Een van hun Australische vrienden, die gister op het feestje was, had er zelfs 3! Je kunt hier ook overal in parkjes gratis gebruik maken van de bbq's. Dus dat hoorde er absoluut bij! Marcel maakt ook de lekkerste pindasaus, die ze hier helemaal te gek vinden, want dat kennen ze hier niet. Gewoon met een potje pindakaas enzo, haha!  Het was dus een latertje, want de borrel smaakte erg goed!  's Morgens waren we trouwens begonnen met Australies ontbijt: eieren en olderwetse Ozzie bacon. Tja, niet helemaal mijn smaak, zo 's morgens, maar ach je moet eens wat proberen he. En toen ook nog een 'meatpie' voor de lunch. Letterlijk een taart met vlees erin. Ook weer eens wat anders, maar wel lekker hoor! Toen zijn we met een megavolle pens op de surfplank gaan staan. We hebben met zijn viertjes een surflesje genomen in Noosa. (erg mooi daar trouwens) Man, dat was een tegenvaller! Behoorlijk moeilijk ook nog! Het waaide behoorlijk, dus er waren best wel hoge golven bij, zo voor ons amateurs. En ik had ook al een beetje mot met de Franse surfleraar, omdat ik niet goed verstond wat hij zei en dat toen aan Marcel vroeg. Vroeg hij aan mij of ik wel Engels kon. Hallo lullo! 'Ik wel! Maar ik versta jou gewoon niet !' Met je maffe accent. Nou toen mocht ie mij niet zo meer! Maar aan het eind van de twee-en-half uur stonden we er allemaal wel op! Ik had de smaak wel te pakken toen het lukte, maar helaas, de tijd was dus op! (we hebben er trouwens helaas geen fotootjes van, omdat dat een beetje lastig was, gezien het feit dat we allemaal les hadden...) Vandaag hebben we en een kater en vette spierpijn, dus geen optie om weer te gaan. Maar ik baal wel dat we niet gewoon een surflesje in de regen hebben genomen, vorige week, want het was echt heel gaaf! Anyway, we moeten maar eens gaan inpakken. Zoooo geen zin in! Maar morgen alweer de vlucht naar Bangkok. Boeoeoeoe! Maar onze laatste week hier was echt heerlijk! We hadden er vorige behoorlijk genoeg van, met al die regen, maar Marcel en Corina hebben ons weer helemaal opgelapt en stiekem balen we nu toch wel weer dat het al bijna afgelopen is.... Oh en ik heb eindelijk een Koala geknuffeld, zoals jullie hieronder kunnen zien! Je tripje naar Australie is natuurlijk niet compleet zonder zo'n foto!

Laughing

Bij Ome Marcel en Tante Corina

Zaterdagmiddag kwamen we (verdomme alweer!) in de regen aan in Caboolture bij de familie van Jorin. We wisten niet zo goed wat we konden verwachten, want Jorin had ze al jaren niet meer gezien en ik natuurlijk nog nooit, dus je weet nooit of het dan klikt en we zouden er toch een week blijven hangen. Maar we hebben ons voor niks druk gemaakt! We waren nog niet eens binnen en de potjes bier werden al aangerukt. Er waren nog andere gasten uit NL en nog een vriendin was op bezoek. Zij kwam oorspronkelijk uit Papua-Nieuw Guinea. Nog nooit iemand ontmoet die daar vandaan kwam, haha! Maar de hele avond en tot diep in de nacht zitten kletsen en ouwehoeren en het was supergezellig! Helaas regende het de volgende dag en de dag erna nog steeds! In de tuin van 2 en halve hectare stond je tot aan je enkels in de modder. Je kunt er een hele wandeling in maken in die tuin en ze hebben ook nog chickies (met hele rare kapsels) en een (normaal maar wel oud) paard. Het busje hebben we weer ingeleverd eergister en toen werd het dan EINDELIJK gister echt mooi weer! Ze hebben ook nog een zwembad in de tuin, dus daar hebben wij gister de hele dag aan liggen luieren. Lekker!  Beverly (de Papua-NieuwGuinese vriendin) heeft 's avonds heerlijk voor ons gekookt! Dus dat was alweer een gezellige avond! Vandaag gaan we weer een dierenpark bezoeken en vanavond hebben we ook nog in Brizzie afgesproken met een paar kennisjes uit Meppel, dan van de week nog weer lekker naar het strand. Wij vermaken ons hier echt wel!!!

"Spannende tijden op de camping"

Byron Bay was niet zo leuk in de regen, dus zijn we, na wat shoppingmalls te hebben bekeken, on the road, maar doorgeknald naar Brisbane. Hier zitten we nu al 3 dagen op de camping en het heeft alleen maar geregend! Er ligt hier  een riviertje langs en eergisteravond werd er op ons raampje geklopt door de campingeigenaar met de mededeling dat het mogelijk was dat we zouden worden geevacueerd, omdat de rivier ruim buiten zijn oevers was getreden. Ook dat nog! Gelukkig werd de regen toen een soort van harde motregen en hoefden we niet weg. Het begint in ieder geval behoorlijk te vervelen hier. De boeken zijn uit, de drank is op en in kaarten hebben we geen zin meer. Gisteren leek het wat beter te worden, maar dan denk je van 'Ah ik hang eens even lekker de handdoeken buiten te drogen...' en dan als soort van slechte grap, komt me dan een stortbui over, terwijl je ze nog aan het ophangen bent, die ze hier ook nog  zeer toepasselijk 'showers' noemen. Als we willen douchen, begeven we ons maar in zwemkleding naar het pandje met de douchehokken, want anders zijn de kleren ook weer nat. Op zich je ook gewoon buiten gaan staan met je fles shampoo, haha! Hier in de camper is het ook al een natte boel, want de raampjes kunnen niet open, omdat de regen soms zelfs van opzij komt, lijkt het wel, dus overal condens, gatver! Nou, we hebben onderhand echt weer serieus zin om naar huis te gaan! Op de camping zitten in de regen kan in Nederland ook wel. Maar goed, vandaag werden we wakker en HALLELUJAH!! Het is droog!!!! Driewerf Jeuj!! Dus vandaag eindelijk eens de stad in, Brisbie bekijken en vanavond maar eens in het uitgaansgedeelte een bandje zien. Na het weekend staan er alleen maar zonnetjes op het weerbericht, dus wie weet redt Jorin zijn vies bruine kleurtje dan toch nog hier.... Nog even genieten die laatste week!

On our way

Bijna anderhalve week en een heleboel kilometers verder, hebben we alweer van alles gedaan!
Na Jervis Bay kwam Sydney. Zo gaaf om The Opera House in het echt te zien. Ik stond er voor en toen dacht ik: JA! Nu ben ik ECHT ver van huis! Die zie je normaal alleen op de televisie en nu sta ik hier gewoon!!! Maar mooi dat het in het echt veel kleiner was! Ok, het was dan ook een huge cruiseship dat er iets verderop naast lag, maar die leek een stuk groter dan the landmark van Sydney! Anyway, prima dagen gehad en erg leuk om er eens rond te kijken. Als je een goede dikke portemennee bij je hebt (en een extra koffer), kun je er ook goed shoppen, maar wij wachten mooi tot we weer in Bangkok zijn... Vanaf Sydney zijn we doorgereden naar Doonside waar we naar een soort van interactieve dierentuin zijn geweest. Kangaroos, Wallabi's, wombats, vliegende vossen (What the f**K?!) en uiteraard KOALA'S. En je mag ze (bijna) allemaal aanraken en aaien en voeren (als ze en jij dat willen...laat die vieze vliegende vossen maar zitten...brrr!) Maar verdomme verdomme, in New South Wales mag je Koala's niet oppakken, dus dat gaan we nog even overdoen in Queensland. Maar ze zijn zoooo schattig!!! Van alle dieren die we tot nu toe hebben gezien op reis, wint de koala het toch wat mij betreft en ook lekker handzaam, dus ik ga toch proberen er een mee in de rugzak te nemen... Vanaf het Koala Park zijn we richting Hunter Valley gereden via een hele lange, mooie bochtige weg in de bergen. We zijn gestopt bij the Blue Mountains, ook zo'n 'must-see' in Australie, maar het was ook echt heel mooi! Toen door naar de wijnvallei, waar we een tour in een wijnfabriek hebben gehad en de hele dag wijn hebben 'geproefd' (niet uitgespuugd uiteraard haha). Dat was een bijzonder GEZELLIGE dag! Toen mocht ik uiteraard niet meer rijden! De next day weer hop de bus in, op naar Nelson Bay voor weer wat stranden en hier ook nog zandduinen. Lekker weerin een natuurpark gekampeerd, waar dingo's zouden zijn, maar die hebben we niet gezien. En toen de volgende dag weer een stuk rijden naar Hawks Nest, waar het water echt superblauw was en er heel veel pelikanen waren en vervolgens hebben we bij een rivier gekampeerd in Port MacGuire. Zeer relaxed! Nu zijn we in Byron Bay, echt een superleuk klein stadje! Veel backpackers en surfers hier en er hangt een zeer gezellig sfeertje. We hebben hier even kamp opgezet voor een paar dagen, want we hebben al zoveel weer gereden. Alleen is het gisterenavond voor het eerst sinds de hele reis echt gaan... REGENEN! De moesson lijkt hier wel uitgebroken! Dus nu hoeven jullie in NL even niet meer jaloers te zijn op mooi weer, want het is echt megabagger! De mensen hier lijkt het niet te deren, veel volk is gewoon aan het surfen enzo, maar wij hebben alleen even op het strand gelopen en ons nu opgesloten in de camper met een flesje Shiraz uit te Hunter Valley... Zitten we alsnog de hele dag in de auto, alleen zonder dat we ons verplaatsen. Zucht... Cheers mates!

3 sisters

Ozzie!

Hi mates, vanuit Australie! Na 9 uur vliegen stonden we een week geleden in Melbourne. Op advies van een paar locals hebben we ons naar St.Kilda laten brengen, waar een groot festival gaande was aan de zee. Hartstikke gezellig en een gelukje dat we nog een slaapplek konden krijgen. Van de week hebben we de camper opgehaald, ook weer een mazzeltje mee, want we hadden eindelijk een ouder, slechter type, maar die was stuk gegaan (gelukkig niet bij ons) en nu rijden we in een hele nieuwe. Alles erop en eraan! (zelfs een magnetron, die we niet gebruiken maar toch..) Aussie is wel even wennen na Asia, want het is hier stukken duurder, soms zelfs duurder dan bij ons in Nederland! Maar goed, we passen ons weer aan: zelf koken, boodschapjes bij de Aldi (ja die zit hier ook), gratis internet bij de mac en gelukkig is de benzine wel goedkoper! Ook hebben we al een paar keer 'wild-gekampeerd'. Geen probleem hierzo, vaak powernap-areas, met toiletten erbij, de dag erop wel weer douchen op de camping! (of in de zee) De stranden zijn hier superuitgestrekt en alles is zo mooi! Heel veel heuvels en dus zigzag rijden. Soms ben je kilometers aan het rijden en kom je geen hond tegen, hoogstens een dooie kangoeroe. Kangoeroes zie je hier overal langs de wegen gewoon zitten en af en toe ben ik bang dat er zo een voor de camper springt, maar tot nu toe gaat het goed. En het weer is helemaal geweldig. Lekkere temperatuur en 's avonds koelt het flink af. Na lange tijd moesten we 's avonds weer iets met lange mouwen aan! En de mensen zijn echt zo verschrikkelijk vriendelijk hier. Mate hier en mate daar, zo grappig! Jorin kwam de eerste dag terug van de receptie, ze zei 'mate' tegen me...

Meneer, mijn hangmat hangt zo door!

Hangmat en de Mekong, dat is eigenlijk zo´n beetje het enige wat we de afgelopen week gezien hebben. Ok, we hebben ook weer een paar fietsjes en tubes gehuurd, maar verder alleen maar: geluierd. Don Det (en Khon)-4000 Islands is echt een heerlijke plek. Er komen hier mensen vanuit Europa/Australie overwinteren en voor de prijs hoef je dat niet te laten. Wij zaten voor 2 euro per nacht samen in strandhutje, ok wel met toilet op 'de gang' (lees: overkant van de straat), but who cares! Met eten hetzelfde: het kost geen drol daar! Overwinteren hier zou op zich niet iets voor ons zijn, want de reden dat we weinig uitvoerden was dat het gewoon te f**king warm was om te bewegen! Echt, zelfs 's nachts nog! Ventilatoren hebben ze bijna nergens! Ook hebben ze er nog maar net sinds een paar maandjes electriciteit, die nu nog steeds regelmatig uitviel (uiteraard als het eten net op je tafel werd gezet) en waarna het geratel van de generatoren weer klonk. En zulke aardige mensen die Laotianen (of is het Lao-ers?), altijd vriendelijk. En alles is nog zo basic hier. Ze wassen zich en hun kleding nog in de rivier (en minder: pissen onder onze hut). Lekker weekje gehad en als we al niet echt uitgerust waren, zijn we het nu zeker! We zijn ready voor Australie! Na een nachttreinrit (ook leuk weer in de trein! afgezien van de kakkerlakken die over de grond liepen. Maar gelukkig hadden wij de 'upper beds'... ) zitten we nu in Bangkok op het vliegveld. We hebben hier nog wat uurtjes te zitten vandaag, maar we hadden echt geen zin om nog met de k*tzakken op door Bangkok te sjouwen! Jorin eet nu met pijn in zijn hart (en maag) zijn voorlopig laatste Pad Thai.... (Hij, want ik kan geen Aziatisch voer meer zien!
Tongue out
)

Feesten, tuben en chillen!

Vang Vieng is echt een stadje apart! Er zijn een hoop barretjes met loungebedjes die zijn opgedeeld in 2 kampen: het Friends-kamp en het Family Guy-kamp. Op zich een klein probleempje voor Jorin en mij, omdat wij wat dat betreft niet in hetzelfde kamp zitten... Maar we hebben overeenstemming gevonden door iedere maaltijd af te wisselen van tvbar! Ik ben zelfs een keer eerder opgestaan om nog stiekem even een marathonnetje te houden... Maar goed, na 2 dagen, zijn we toch maar eens gaan tuben. Nou dat is ook een aparte beleving. We hoorden van sommige mensen dat ze er niet zoveel aan vonden, anderen waren er helemaal gek van, dus tijd om het te gaan proberen. Je huurt gewoon 2 vrachtwagenbinnenbanden en dan wordt je met 16 man in een 8-persoonstuk-tuk gepropt en naar de rivier gebracht. Daar was een soort van mini-fullmoonparty aan de gang! Dus gewapend met een emmer mojito en bacardicola, voor een luttele 7 euro zijn we erbij gaan zitten. Mensen staan te dansen, te kletsen, te zuipen en het is hartstikke gezellig! 3 emmers en 2 en half uur later, bedachten we Oh ja! We kwamen hier om te tuben! Dus de banden maar eens in het water laten zakken, onszelf en de emmers erbij in en gaan met die banaan! 20 meter rivier later, werden we al ingehaakt door de volgende bar. Ach vooruit, de emmer was toch alweer leeg. Daar zijn mensen serieus door de modder aan het rollen, al dan niet met al hun zwemkleding nog aan.... Onder de modder, maar nog wel met zwemkleding, besluiten we dat we hier snel weg moeten. Een 30 meter later, wil iemand ons weer inhaken, nou goed dan. Nog eeeen emmertje! De laatste! We blijven weer te lang hangen en als we weer willen gaan, missen we een band. Shit! Want dan krijgen we de borg niet terug. We zijn gedwongen om ons samen in te laten haken bij een volgende bar, waar je je ook nog van een boom a la Tarzan het water in kunt laten slingeren. Ik waag me er niet aan, maar Jorin wel! Er komt ook iemand voorbij die zich in een spidermanpakje heeft gehesen wat duidelijk een kindermaatje was... ok dan... We hebben een band terug gejat en toen besloten dat we er echt rap weg moesten, voor we niet meer in staat zouden zijn om uberhaupt nog terug te komen. In de tuk-tuk terug, zaten we met 2 verschrikkelijk lamme meisjes die niet de moeite hadden genomen de modder van zich af te wassen en van alles, waaronder hun fototoestel, kwijt waren geraakt in het water! Eenmaal terug zagen we iemand anders ook een fototoestel uitwringen (ondanks vervoer in 'waterdichte' zak) en waren we zeer blij dat we die niet hadden meegenomen, hoewel we er in het begin nog van baalden...  Tijd om Vang Vieng te verlaten, want voor je het weet ben je een week lam en we hadden nu al een 'we-willen-dood-en-drinken-nooooit-meer-kater! En nu zitten we met een beetje spijt in Vientiane. De hoofdstad van Laos. Het is hier wel mooi, maar niet echt bijzonder. Vandaag gaan we maar chillen bij een hotelzwembad en vanavond hebben we een slaapbus, met een tweepersoonsbed, naar the 4000 Islands in het zuiden. Het schijnt er mooi te zijn, je kunt er naar watervallen, tuben (maar dan met minder drukte) en lekker in een hangmatje op de veranda in een hutje aan de rivier zitten. Prima voor onze (voorlopig) laatste week in Azie, dachten we zo!